פחדיו של היזם המתלמד

ישנן מספר גישות לימוד, החל מהשיטות הרגילות שאנו מכירים מבית הספר כמו גישת התלמיד והמורה, לימוד עצמאי, וחברות ועד מחקר של ממש, פיתוח וניסויים.

בבית הספר אנחנו נתקלים בעיקר בגישת התלמיד והמורה, בה המורה "מלמד" בדרכו ומטרת התלמיד לקלוט את החומר, גישה זו כוללת בתוכה בעיקר הקראות, הכתבות ובחנים של התלמיד מול המורה.

היתרונות בגישה זו – פשוטה מאוד, ניתן לקחת אדם המבין בנושא מסוים ולתת לו להעביר את הנושא מול כיתה, הגישה לא "מסוכנת" – אין את "הסכנה" שהתלמיד ייחשף למידע אליו הוא לא אמור להגיע או שלא לתחומו.

החסרונות בגישה זו – היא פשוטה מאוד ולכן אדם המבין בנושא מסוים עלול להגיע לכיתה ולהשריש בה את החומר מנקודת מבטו, ייתכן ועל מנת לעבור מבחן זה יהיה מצוין אך מה יקרה ברגע שהתלמיד ינסה להשליך את הידע הנלמד על נושא אחר? הוא עשוי להיתקע וימנע ממנו לגלות דברים מדהימים. אבל מעבר לכך, בדיוק כמו שאנחנו מגנים על התלמיד מלגלות ידע "אסור" על מנת להגן עליו מפני דברים שלא לרמתו, אנו גם מונעים ממנו ללמוד דברים חדשים, להרחיב אופקים ולגלות נושאים שעשויים לרתק אותו בעתיד.

למעשה ביציאה מבית הספר מרבית האנשים נשארים במוד כמעט מכני של ללמוד וליישם, שזה מצוין – עד שמעוניינים ליזום.

ברגע שדברים מגיעים ליזמות אנשים נוטים להיתקע, בין אם זה בגלל הפחד של ללמוד משהו אותו אף אחד לא לימד אותם או בגלל הפחד לעשות משהו שלא נעשה עד כה או אולי בגלל הפחד מפני להתחיל פרויקט בלי לדעת מה הגבולות שלו.

אני מעוניין להתעכב על שלושת הפחדים שהעליתי מקודם, ולנתח אותם במהירות –

הראשון – ללמוד משהו חדש הוא הבסיס ליזמות, ולמעשה זה דבר שניתן לראות הרבה יותר בשנים האחרונות – אנשים שבוחרים להרחיב אופקים בצורה עצמאית באמצעות אתרים מיועדים לכך, יוטיוב ואינטרנט בצורה כללית, זהו שינוי מבורך אך חייבים לעודד אותו יותר אם רוצים לראות צמיחה משמעותית אצל האנשים.

אנשים שהצליחו להתגבר על הפחד הראשון יעברו לפחד השני –

השני – הפחד מלעשות דבר שלא נעשה לפני כן, אישית אני מאמין שרוב האנשים נכשלים בשלב זה, בשלב זה מתחילות לצוץ בעיות, אם זה בצורת אנשים שלא עברו את שלב אחד המנסים להשאיר אותך באותו המקום או כשלים של ממש בלא לדעת איפה להתחיל או אל מי לפנות לעזרה.

כל הכבוד לגיבורים שניצחו את הפחד השני – ברוכים הבאים לפחד השלישי  –

את הפחד השלישי מעט קשה להסביר מכיוון שלא נפגשים בו בכל סוג של יזמות, הפחד מלא לדעת מה הגבול הוא פחד משתק ממש, ונתקלים בו רק אנשים שמגדירים יזמות מחדש ויוצרים משהו שלא נעשה לפני כן בכלל.

למעשה במשך קרוב ל-3 שנים אני מגדיר עצמי יזם ועד לפני חודשיים לא נתקלתי בפחד הזה, באותו רגע שבו הרגשתי את הפחד הזה ידעתי שאני במקום הנכון בשביל ליצור משהו חדש ולהתפתח, נתקלתי בו כשהתחלתי לעבוד עם המנטור הנוכחי שלי על פרויקט (מעט מסווג) ביחד, אני זוכר את הרגע שבו הוא הציג את הרעיון ובמשך כמה דקות פשוט ישבתי וניסיתי להבין מה מוזר לי בפרויקט בסוף קלטתי שאין לפרויקט הגדרה מבחינת יעד, לא סיום עסקה, לא חתימת חוזה, כלום – רעיון כללי מרחף במשך קרוב לשבועיים הטריד אותי שאין לי מושג בדיוק לאן אנחנו מתקדמים כשהתחלנו לעבוד עליו בזמן שהמנטור שלי נראה חדור מטרה כאילו שהוא יודע בדיוק לאן אנחנו מתקדמים, רק לאחר שבועיים הצלחתי להתרגל להרגשה הזאת ולהשתמש בה כמניע שלי, לאחר שמתרגלים לכך ועם המחשבה הנכונה אין דבר יותר מניח מהרצון ליצור משהו שלא עשו מעולם.

ולנקודה הזאת רציתי להגיע אתכם, לא בשביל להצביע על יזמים ולהגיד שהם לא כי בסופו של דבר זו סתם מילה ולא בשביל להפחיד מישהו מלעשות משהו חדש אלא בשביל להבהיר לכם מה זה דורש, ושזה לא רק כיף ועליות.

אנשים חייבים להבין את הדברים איתם הם עשויים להתמודד בדרך להפוך לגרסה טובה יותר של עצמם, כבר הצגתי את "שלושת פחדי היזם" לכמה אנשים בעבר ותמיד נעניתי במעין הנהון מהורהר שתמיד גרם לי להרגיש כאילו הצלחתי להעביר מסר כלשהו ושאנשים לקחו ממנו משהו ואני מקווה שגם אתם לקחתם מכאן משהו.

עד השבוע הבא – נסו לחשוב על יוזמה, תתחילו לנסח אותה בראש שלכם ואל תספרו עליה לאף אחד, תבשלו אותה ביניכם לבין עצמכם ונסו לחשוב על הפחדים שתיארתי מקודם בנוגע אליה.

מקווה שנהניתם, אוהב – בן 15 אקראי (;

]]>

שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
גלילה למעלה