המוח שלנו לא רוצה להשתנות

שינוי תמיד נראה לנו מוזר בהתחלה אבל זה נהיה קל יותר ככל שמתרגלים.

עצרו שנייה את הקריאה ושלבו את הידיים. יופי. עכשיו שלבו כשהיד השנייה למעלה. מתי זה הרגיש לכם מוזר?
אם אתם מרגישים שהפעם השנייה הצריכה יותר מחשבה, אתם צודקים. למעשה, כששילבתם אותן בפעם הראשונה, האות לפעולה הגיע מחלק אחר של המוח ולא מאותו המקום שהוא הגיע בפעם השנייה.

הרגלים אלו פעולות שאנו עושים בכוונה עד שבאיזושהי נקודה הן הופכות לאוטומטיות. אלו דברים שאנו עושים 45% במהלך היום. המוח שלנו עצלן. הוא לא יודע את ההבדל בין הרגל טוב להרגל רע. הוא לוקח את מה שאנו אומרים, חושבים או עושים שוב ושוב והופך אותם להרגלים כדי שלא נצטרך לעבוד קשה מדי.

כששילבתם את ידיכם בפעם הראשונה, המערכת הלימבית (המקום שמאחסן את הזכרונות וההרגלים שלנו) הניעה את הפעולה שלכם. בפעם השנייה שעשיתם את הפעולה, הגיע המסר מהקליפה הפריפרונטאלית (קליפת המוח הקדם מצחית), החלק של המוח האחראי על חשיבה ותכנון ברמה גבוהה יותר. כל מחשבה חדשה או התנהגות חדשה מתחילה בקורטקס הפריפרונטלי ובסופו של דבר הופכת להיות מורגלית אם נשתמש בה מספיק.

רוב האנשים מתנגדים לשינוי כי זה מאיים על דפוסי ההרגל הטבעיים שלהם. בין אם זה תפקיד חדש, בוס חדש, מכונית חדשה, דיאטה חדשה או שגרת חיים חדשה, המוח שלך צריך לעבוד שעות נוספות כדי ללמוד להסתגל לשינוי. למרבה הצער, זה בדיוק כמו הפתגם הישן הולך, "אם אתה עושה מה שתמיד עשית, תקבל את מה שתמיד קיבלת."

הניווט לשינוי, באופן אישי ומקצועי, מחייב אותך ליצור הרגלים חדשים, וזה דורש קצת אי נוחות. ככל שאתה מקובע על ההרגלים הישנים שלך, כך ייקח לך יותר זמן ליצור הרגלים חדשים. החדשות הטובות הן שאתה יכול להכשיר את עצמך במכוון לחשוב ולהתנהג בדרכים חדשות. ככל שאתה עושה את זה יותר, כך יהיה קל יותר ליצור הרגלים חדשים.

בפעם הבאה שאתה מנסה לייצר שינוי, זכור את הדברים הבאים:

1.  רגש והגיון נמצאים בקונפליקט
כאשר אנו עוברים שינוי, לעתים קרובות אנו חשים חרדה ופחד מהבלתי ידוע. אחרים עשויים לומר לנו כי השינוי הוא הגיוני. למרבה הצער, זה מקל ממש במעט במהלך תקופת השינוי. תן לעצמך זמן לעבד את הרגשות שאתה מרגיש. הישאר סקרן לגבי הסיבה בגללה אתה מרגיש חרדה או פחד. אל תשפוט את הרגשות שלך, רק התבונן בהם. זהו הצעד הראשון לאמץ שינוי.

2. תזהה מה יוצא לך מזה
גם כשאנחנו יודעים ששינוי הוא לטובתנו, קל להתנגד לו, ואנחנו מעדיפים את הרגלינו הנוחים. קח את הזמן כדי לזהות 'מה יוצא לך מזה'. זה המניע שלך שיעזור לך לעבור את שלב האי הנוחות. אם אתה לא יכול לזהות תועלת חיובית, שאל את עצמך מה הפסד או התוצאה השלילית שיהיו אם לא תבצע את השינוי.

3. תזהה מחסומים ונהל אותם
נניח שהמטרה שלך היא להיות בריא יותר. יכול להיות שהמשעות של זה היא לאכול נכון יותר, להתעמל או לישון כמו שצריך. למרות שאנחנו יודעים שזה טוב יותר עבורנו, מחסומי זמן, כסף וגם עצלנות עומדים בדרכנו. אתם מנסים לאכול בריא יותר? תכננו את הארוחות לאורך היום כך שתוכלו לאכול בריא בכל מקום. עייפים מדי אחרי העבודה מללכת לחדר כושר? תשנו עם בגדי הספורט וקומו חצי שעה מוקדם יותר כדי לצאת להליכה. עייף מדי? אל תדאג, הספורט יעזור לך לישון טוב יותר.

4. הקף את עצמך באנשים הנכונים
כולנו מכירים את שואבי האנרגיה, שחלקם גם מהווים חלק מחיינו. אלו אנשים מלאי דרמה ומתח. הם רעילים מאוד ויעשו את השינוי לכמעט בלתי אפשרי. זהו את האנשים בחיים שלכם שלוקחים מכם אנרגיות ומכבידים עליכם והרחק את עצמך מהם. מהצד השני, זהו אנשים טובים ומעצימים שיעזרו לכם בשינוי שאתם רוצים ליצור ותבלו איתם יותר.

5. תשמור על התמונה הגדולה בראש
כאשר אנחנו מנסים ליצור שינוי והרגלים חדשים, זה עשוי להיות מרתיע בהתחלה. כשאנחנו נמצאים בצדו השני של השינוי, קל מאוד להסתכל אחורה ולראות בתהליך צמיחה. זכור את זה כשאתה נתקל באתגר או קושי במהלך התקופה בה אתה מנה לייצר משהו חדש. 

זכור, אם אתה רוצה להתנהג אחרת, אתה צריך לחשוב אחרת. אנחנו יכולים לאמן מחדש את המוח וליצור הרגלים חדשים. זה פשוט לוקח אומץ ונכונות לצעוד מחוץ לנוחות שלנו. שינוי יכול להיות מפחיד, אבל על ידי לקיחת קצת זמן כדי לנהל את התהליך באופן יזום, אתה יכול להגדיר את עצמך להצלחה.

תורגם מאנגלית על ידי נועה ענתבי פינטו.
לקריאת המאמר באנגלית לחצו כאן

שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
גלילה למעלה