קח אותו לאט את הזמן – פרק י"ג -"לפרוש כנפיים" – מיומנו של יזם, פורש

יושב בתחילת שבוע, גדוש במחשבות ורצונות, מארגן לך את המשימות השבועיות שלך. מתכנן את הלו"ז השבועי, חדור מוטיבציה לעשות ולהספיק. ברור לך שאתה חייב להספיק את הדחוף, את החשוב ואת הכדאי.. אולם, בשלב כל שהוא במהלך השבוע אתה לפתע מבין שאתה מתחיל להתרחק מהתוכנית שתכננת לעצמך, שהלו"ז שלך לא בדיוק עולה בקנה אחד עם כלל התוכניות שתכננת לעצמך…

אבל למה ?
מה מתרחש כאן ?

את הפרק הזה אני כותב, לא כיוון שיש לי תשובות לנושא, אלא בעיקר שמיום ליום יש לי יותר ויותר שאלות.

לא מפני שאני מנהל את הזמן שלי בצורה מעוררת הערכה, אלא שמשבוע לשבוע אני מבין שעדיין לא התחלתי להבין את קצה קצהו של נושא ניהול הזמן בחיי העסקיים והאישיים.

כשסיימתי לקרוא את הפרק המדהים בספרו של דיפאק צ'ופרה: "אתה הוא היקום" בפרק: "מאין בא הזמן" , לפתע חשתי מין הארה שכזאת. מין תחושה שהזדחלה אלי שבעצם אני רחוק כל כך מלחוות את הזמן כפי שאני באמת יכול ורוצה לחוות אותו.

אני כותב את הדברים האלו, אולי בעיקר עבורי. בעיקר בכדי לעודד אותי ולסמן לי את הכיוון. להתחיל לחשוף טפח ממה שבאמת הזמן יכול לאפשר לי כבעל עסק עצמאי…

בתפקידיי בצבא, בדגש על תפקיד מג"ד או תפקיד קצין אג"מ של אוגדה, ביצעתי משימות מורכבות ביותר בסדר זמנים לחוץ ביותר. תמיד עניין אותי נושא ניהול הזמן, והשתדלתי להשתפר משבוע לשבוע. לראות איך הזמן מנוצל טוב יותר וכיצד אני מצליח לעסוק בדברים החשובים באמת בתוך ים המשימות השונות… כיצד ה"אבנים העיקריות" בתפקידי, לא נותרות מחוץ למיכל הזכוכית של חיינו.

תמיד הייתי חרוץ ועבדתי קשה, אך חריצות אינה ערובה ליעילות. היכולת להיות יעיל מחד, אך גם לגעת בדברים הנכונים והמשמעותיים מאידך, כך לפחות חשבתי לעצמי, זוהי האומנות בניהול הזמן. פגשתי מפקדים שחיים בקצב חיים, נעים וזורם, אולם בעלי השפעה מדהימה על סביבתם, ופגשתי מפקדים שחיים בקצב חיים מטורף אולם ההשפעה שלהם כמעט ואינה מורגשת…

לאחר יציאתי לחופשת פרישה לפני חודשים ספורים, פתאום הפך הזמן שלי להיות ממש בידי. יותר מכך, עצם הבחירה שלי ללמוד נדל"ן ולייצר לעצמנו הכנסות פאסיביות היה למען מטרה אחת מרכזית: לקנות עבורנו את הזמן. כבר לפני למעלה משנתיים חשבתי לעצמי שאני לא "אשכיר" את הזמן שלי תמורת שום הון.. שלא אהיה שכיר, ולפיכך בחרתי בדרך של עצמאי. דרך שתאפשר לנו בבוא היום, זמני איכות עם המשפחה, הילדים, וזמני איכות עם עצמי. בחרתי בדרך שאוכל להשפיע בה, ללא דאגות פיננסיות יומיומיות.

אך אנחנו עדיין רחוקים משם. זה נכון שאנחנו עסק בהתהוות ובונים עכשיו את היסודות, וכן, זה נכון שיחסית בזמן קצר הגענו להישגים רבים. העסק הנדל"ני עוד לא בן שנתיים, וכבר כיום אנחנו בעלים של עשרות נכסים בארה"ב עם עוד שותפי כסף רבים. ועד היום זכינו והשקיעו איתנו עשרות משקיעים מדהימים, שחלקם כבר איתנו בהשקעה שנייה ושלישית. אבל, וזה אבל גדול מאד: עדיין אני רחוק מלהרגיש שהזמן שלנו מנוצל ביעילות.

עדיין אני מתקשה לפנות זמן איכות מספקים עם הילדים. עדיין לא מצאתי את השעות שבהם אני נוסע אל הים, שוכב על החוף, ומסתכל אל האופק. ברור לי שהימים הללו עוד יגיעו, ואנחנו עדיין בשלבי בניית העסק, אולם גם בהתנהלות העסקית שלנו, אני מרגיש כי הזמן לא מנוצל מספיק ביעילות.

לפני שאגביה עוף למחוזות הזמן הקוואנטיים, חשבתי לעצמי בתקופה האחרונה על מספר תובנות מניהול הזמן בעסק שלנו:

         א.   מטרות – הדרך הטובה ביותר שלנו לעמוד במשימות ולעמוד בזמן, היא על ידי הגדרת מטרות ברורות:

מה אני רוצה להשיג השנה?
מה אני רוצה להשיג החודש?
לכמה עסקאות אנחנו רוצים להיכנס בתקופה הקרובה?
עם כמה משקיעים אנחנו רוצה לעבוד בתקופה הקרובה?
מטרות ברורות, כאלו, שיושבות אצלך בראש בבהירות, ומתורגמות לתוכנית עבודה מוגדרת. רק מטרות כאלו גורמות לך להגשים אותם. ככל שהמטרות שלך יותר בהירות, ויותר ברורות, והתודעה שלך יותר חדורה במטרות הללו, כך בדרך כלל תוכל תזכה להגשים אותם.

         ב.   נהל גם את הלו"ז האישי שלך בcalender-. עוד בתור מג"ד למדתי על בשרי, שבשבועות שהייתי מגדיר לעצמי בלו"ז את אימוני הכושר, או את הכתיבה, או את הקריאה, או בטח את היציאות הביתה, הייתי עומד בהם. למדתי שמה שלא הוגדר בלו"ז היה עלול להתמסמס. שכתבתי לי בלו"ז שאבצע כך וכך ריצות במהלך השבוע, בדרך כלל עמדתי בכך.
ולא שלא עולות בי מחשבות מידי פעם: רגע, השתחררתי, בוא נהיה פחות קשה עם עצמי. אבל היכן שהמטרות ותוכנית העבודה לא מתורגמות ללו"ז שלך, אתה פשוט נוטה לא לממש אותם.

          ג.   איכות ולא כמות: תדע למצות כל לו"ז שלך בצורה איכותית. תהיה מרוכז במשימה ולא בעוד רבות שנותר לך לבצע. לדוגמא, בעבודה עם משקיעים, או בשיחות עם חניכים ליזמות נדל"ן. הנטייה הבסיסית שלי לרצות הרבה, לרצות יותר ולרצות מהר.
ברור לי, שחלק מכם דומים לי בכך. אולם למדתי על בשרי, שלעתים זמן איכות עם משקיע, עם חניך, וכו' עשויים להיות אפקטיביים ומשמעותיים בהרבה, מפגישות רבות אבל מהירות וחפוזות. משקיע שיקבל ממך יחס מיוחד, הקשבה, ואכפתיות יהיה השגריר הכי טוב שלך, ושווה יותר מכל סכום שתוציא על שיווק.

         ד.   מיקודבצע משימה אחת בכל נקודת זמן. אחת העצות היותר חכמות ומועילות שקיבלנו מרוברט שמין היא העצה הזו. אך היא גם אחת העצות הקשות עבורי.
לי ולשכמותי, יזמים בנשמתם, שקצב המחשבות שלהם לא מפסיק לרגע, אחד הדברים הקשים הוא להתמקד בכל נקודת זמן רק במשימה אחת. תוך כדי ביצוע משימה אחת, המחשבות שלי מתרוצצות לפגישות שעלי לקבוע, לדברים שבעצם כדאי היום שנעשה, ולשיחות שעלי לנהל. לא שיש לי בעיית ריכוז מיוחדת, אלא שקצב המחשבות שלי, מהיר מידי ליכולות הביצוע והמימוש שלי. מצד אחד, יזם טוב ניחן ביכולת חשיבה מהירה, אולם מצד שני, הדבר מקשה עליך להעמיק בנושא מסוים כפי שנדרש. ירידה מוגזמת לפרטים, נתפסת בעיני, פעמים רבות כבזבוז זמן. המזל שלי, שהתחתנתי עם המאסטרית לירידה לפרטים. למרים אשתי יש יכולת נדירה לראות פרטים, להבחין בהם ולהתעמק בהם. אין ספק שבתחום הזה היא המשלימה שלי.

כשאני כן מצליח לממש את הכלל הזה בחיי, בדרך כלל אני הופך להיות יעיל בהרבה. כשבכל נקודת זמן, אני עסוק רק בדבר אחד, ומצליח לפנות את יתר המסיחים, היעילות שלי גדלה בהרבה.

         ה.  תחשוב כל הזמן, האם מה שאתה עושה, ניתן להיעשות על ידי מישהו אחר, טוב ממך. האם אתה ממצה את היכולות והכישורים שלך בצורה האופטימלית, או שאתה עסוק שעות על גבי שעות בעיסוקים הכרחיים, אך עיסוקים, שהיו יכולים להיעשות על ידי מישהו אחר בצורה טובה בהרבה מכפי שאתה עושה.
חשוב מהם היתרונות המובהקים שלך על פני האחרים, מהם נקודות החוזק שלך, וכמה אחוז מהזמן השבועי שלך אתה מתמקד בחוזקות שלך. לעתים רבות אני חש תסכול מכך שהחוזקות שלי כלל לא ממוצות בעודי יושב ועוסק בבירוקרטיה, רישומים וכו'..

          ו.   יעילות ואוטומציה בעסק – כן הדרך שלנו בכל הנושא הזה, כמעט ולא התחילה. לאחרונה השתתפנו בכנס אוטומציה לעסקים, כנס מדהים שבו בוגרי חוג אוטומציה של דודו ציזנר נתנו ייעוץ ללא עלות לבעלי עסקים, כיצד ניתן להפוך את העסק שלהם ליעיל בהרבה. ברור לנו שהיכולת הטכנולוגית היום, מאפשרת לבעל עסק לשבת אל מול השקיעה, בעוד המערכות הטכנולוגיות שהוא הקים, משווקות עסקה מסוימת, יוצרות קשר עם משקיעים פוטנציאליים, שולחות להם בהתאם לרצונם חומר נוסף או סרטונים שמעניינים אותם ובנוסף גם קובעות איתם פגישה. בעוד אתה מביט בשקיעה אל מול הגלים, הלו"ז שלך הולך ומתמלא בפגישות עם משקיעים שמעוניינים לפגוש אותך וכבר יגיעו לפגישה עם חומר מכין משמעותי. אם כל זה נראה לכם דמיוני, הרי שבפועל קיימים בינינו אנשי עסקים שחיים כך ביומיום.

          ז.   מהם צווארי הבקבוק בעסק שלך?
האם העסק שלך הוא טורי?

באחד השיעורים המרתקים בקורס של רונן גפני, ורויטל פיזנטי, דיבר רונן על צווארי הבקבוק בעסק שלך. עד כמה "הזרימה" בעסק שלך חופשית. האם אתה יודע לנהל את "המלאי" והאם התהליכים בעסק שלך מבוצעים כמו שצריך. עובדה שגורמת ללקוחות שלך להרגיש בכך. אנחנו עסק ששם את המשקיעים שלו בראש מעייניו. הזמינות שלנו אליהם היא מלאה, אולם ברור לי שבמספר תהליכים חשיבתיים, אנחנו יכולים לשפר בהרבה את השירות שלנו למשקיעים שלנו. בהגדרת נתיב עבודה נוח עבור המשקיע, מרגע התעניינותו בפרוייקט, דרך הפגישה איתנו, וכלה בפעולות שהוא נדרש לעשות עד ההשקעה ולאחר מכן, אין לי ספק שניתן לשפר את התהליכים בצורה דרמטית.

אבל ברשותכם, אנסה קצת להתרומם למחוזות הזמן הקוואנטים. איינשטיין היה זה שאמר שהעבר והעתיד אינם אלא אשליות. איינשטיין בתורת היחסות הכללית שלו, קבע כי מושג הזמן הוא בעצם סובייקטיבי ותלוי בחומר ובכבידה. איינשטיין קבע שהזמן יכול להימתח כגומי,  והזמן ביקום שלנו, לא בהכרח יהיה מקביל לזמן ביקום אחר.

ההבנה הקוואנטית כי התפיסה המסורתית את הזמן היא בעצם תפיסה דו מימדית שמתבוננת על הזמן מנקודת מבט מאד יחסית. בעצם על פי התפיסה הקוואנטית, העבר, ההווה והעתיד דרים כולם בכפיפה אחת. אם תשב באולם קולנוע ותראה על המרקע סוס דוהר, בעצם אתה יודע להסביר לעצמך שצפית בהרבה מאד תמונות של הסוס ובכל תמונה הסוס נמצא בנקודה קצת יותר מתקדמת מהקודמת. כלל התמונות יצרו אצלך במוח אשליה של תנועה. אותו הדבר הוא בעצם הזמן. הזמן הוא סוג של אשליה שאנחנו מתקשים מאד להשתחרר ממנו. אמירות כמו: "זמני הולך ואוזל" או "אין לי זמן לכך" הם בעצם חלק מהאשליה. לו היינו מסוגלים להתרומם מעל התפיסה הדו מימדית של הזמן, ייתכן שהיינו חווים את המציאות בצורה שונה לחלוטין מכפי שאנחנו תופסים אותה כיום.

לכולנו חוויות משמעותיות בחיינו, נראות לנו כנצח, למרות שארכו סה"כ דקות ספורות. מדוע לאחר שאנו מתעוררים מחלום ומרגישים כאילו היינו שעות בתוך המציאות שעליה חלמנו, הרי שבפועל המוח שלנו חווה את החלום במשך שניות ספורות. ייתכן שהמוח שלנו הוא שיוצר לנו את אשליית הזמן והפרשנות שלו, היא שמייצרת עבורנו את הזמן.

ביהדות דורות רבים התקיימו סביב הנבואה ודברי הנביאים. ומהי בעצם הנבואה: היא היכולת להתנתק מהזמן, מהתפיסה הדו מימדית של הזמן, לעלות מעלה מעלה, ולהיות מסוגל לראות את העבר, ההווה והעתיד כמקשה אחת, תוך ראיית ההיבט המוסרי והמהותי של הנצח. נבואת משה על פי המסורת, הצליחה להשתחרר מכבלי הזמן, ולראות את העולם גם אלפי שנים קדימה. תוך ניסיון להדריך אותו בדרך הנכונה.

וכיצד תפיסה מדהימה זו יכולה להשפיע בחיינו? הרי מי מאיתנו מצליח להבין לעומק את הדברים הללו, ובטח לחיות לאורם?

עבורי הנקודה שאכן נוגעת בי היא נקודת הממשק בין הזמן לנצח. ההבנה שבעצם מעבר לאשליה שיוצר לנו המוח, הרי שהזמן היחיד שאכן קיים הוא העכשיו, הוא הרגע הנוכחי. ההבנה הזאת יכולה להפיל את החומה שבין הזמן הסובייקטיבי, האישי, לזמן האובייקטיבי. ההבנה שבעצם הדבר הנכון בחיינו הוא לחיות את הרגע. להפסיק להיות בהווה ולהיות טרוד כל הזמן מהעתיד, אלא להיות בהווה ולחוות את ההווה. אחת הדרכים הטובות עבורי להטמיע את המחשבה הזאת היא באמצעות מדיטציה,
שבה אתה מסלק מהמוח מחשבות רבות, ומתמקד אך ורק בהווה, ברגע הנוכחי.

אם גם נצליח מעבר למדיטציה לחיות ככה את חיי היומיום שלנו. לחיות את הרגע ולחוות אותו במלוא העוצמה, כי אז נצליח לשנות את חיינו. לחוות באופן עמוק את השיחה שלך עם בנך שחוזר לאחר יום לימודים ארוך. לחוות לעומק את המפגש שלך עם המשקיע. להתמקד בשיחה הטלפונית עם המתווך ולהבין לאיזה עומק הפוטנציאל שלה, או לחוש במלוא הבהירות את ההתקדמות המדהימה שקרתה לך בעסק ממש עכשיו…

אם נצליח לחיות ככה, נבין שניתן לחיות את הזמן באיכויות הנכונות והמתאימות שלו. נבין כי האיכות חשובה לאין ערוך מהכמות. נימנע מלהסתכל לצדדים ולהשוות את עצמנו לאחרים ולקצב ההתקדמות שלהם, ובמקום זאת נתרכז בעצמנו, במה שנכון לנו בנקודת הזמן הזו, ונדע לחוות באמת את כל הדברים הטובים שקורים לנו מידי יום.

אסיים בציטוט היפה שתלוי לנו בחדר העבודה:
שלא ייעלמו הדברים היפים מעינינו, כל יום ויום. שנדע להפנים, שנדע להבחין בין הרע לטוב.."
(שלמה ארצי)

 קחו לכם לאט את הזמן, העולם עוד יחכה בחוץ…

שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
גלילה למעלה