לחוץ?

ביום-יום אנשים שואלים אותי המון על הקשיים שיזמים נתקלים בהם, הפוסט הקודם בנושא פחדים התחיל לעסוק בנושא ואני אמשיך כאן עם הנושא שמטריד אותי המון בימים האחרונים – לחץ.

אני מרגיש מאוד "לחוץ" לאחרונה, אבל כשהתחלתי לחשוב על זה לעומק הבנתי שאני לא מבין לגמרי מהו לחץ, אני אשמח להציג חלק מהדברים שלמדתי בנושא.

קודם כל הרשו לי לחזור בעצמי, השתמשתי במילה באופן מעט שגוי קודם, במקום במילה לחץ הייתי אמור להשתמש במילה "דחק", דחק היא מילה לא מאוד נעימה, לכן לדעתי אעדיף להיצמד ל"לחץ" כאן.

מה המשמעות של דחק בעצם?

דחק היא מילה שמטרתה לתאר תחושת מצוקה הנובעת מפגיעה באיזון, בעקבות גירוי פיזי או פסיכולוגי, הגירוי נתפס כמאיים על השלמות הנפשית או הפיזית של האדם ולכן גורם למועקה.

דחק קיצוני מדי עלול לגרום לתחושת איבוד שליטה אצל האדם, חוסר אונים ודיכאון – שלושת אלו עלולים להוביל למאה ואחד דברים.

בנוסף יש את ההשפעות הפיזיות – בזמן לחץ הגוף מבצע מספר תהליכים על מנת להגן על הגוף, ביניהם – הפעלת מערכת העצבים הסימפטית, עלייה בקצב פעילות הלב, העלאת הדופק, לחץ הדם ורמת הסוכר בדם וכו'.

מחקרים אף מראים כי תפקידן של התופעות הפיזיולוגיות והפסיכולוגיות המופיעות עם עלייתו של הלחץ מקורן ביצר ההישרדות – כאשר מערכות החושים השונות מזהות מצב לחץ, הן מכינות את האורגניזם להתמודד עם סכנות או איומים.

לחץ נשמע כמו דבר די רע עד כה אבל האם זה באמת כך?

לחץ הוא למעשה המניע של האדם להתקדם והוא מונע על ידי רגשות, יצרים ורצונות.

הפחד מפני הפסד במלחמה תגרום למדינה לפתח טכנולוגיות חדשות על מנת להתמודד עם המצב.

הרצון להיות הטוב ביותר יוביל אדם להשקיע יותר ממה שיכל אלמלא זה וכו'.

ישנם 4 גורמים עיקריים ללחץ:

עומס –  הוא מצב בו גירוי מסוים מאופיין בעוצמה גבוהה עד שאין ביכולת האדם להסתגל אליו.

יש גבול ליכולת ההסתגלות שלנו וכאשר גירוי עובר גבול מסוים נגרם עומס המתבטא בצורת לחץ בשלל צורותיו.

שילוב של עוצמת הגירויים ומשך הזמן שהם נמשכים ייקבע את עוצמת הלחץ.

דילמה – היא מצב שבו אדם צריך לבחור באפשרות אחת מתוך שתיים או יותר, או כאשר שני רצונות או צרכים פנימיים מתנגשים, כך שלכל בחירה יש מחיר.

גודל חשיבות הדילמה וכמות הזמן שהיא נמשכת ייקבעו את עוצמת הלחץ.

תחושת שליטה – עצם תחושת השליטה או היעדרה משפיעה על רמת הלחץ – מצב מאיים עלול להיות מלחיץ כאשר אנו חשים בחוסר שליטה – גם אם בפועל אין לנו שליטה, עצם התחושה שהיא קיימת מפחיתה לחץ.

שינויים – אדם זקוק לריגושים בחייו, לעוררות ולגיוון. אולם, שינויים גדולים מדי, בייחוד כשהם מתרחשים בסמיכות זה לזה, עלולים להלחיץ. כל אירוע שמהווה שינוי מהותי בחיי הפרט, בין אם הוא שלילי ובין אם הוא חיובי, עלול לגרום ללחץ, שכן הוא עלול להיתפס כמאיים על שלומו של הפרט או כאתגר שאין ביטחון שניתן להתמודד איתו.

בחייהם הפרטיים מרבית האנשים יתקלו בלחצים מסוגים שונים: בעבודה, בחיי הנישואין או אפילו בין חברים. יזם לעומת זאת נתקל בכולם בשגרת יומו, כל יום ולעתים בו זמנית.

אני מרגיש הכי הרבה לחץ כשאני מנסה לשלב בין החיים הפרטיים שלי לבין הפרויקטים היזמיים, מכאן הוא מתבטא בצורת עומס, אני מתחיל פרויקטים בקצב שנחשב לגבוה והערבוב ביניהם יוצר לחץ של שינויים מהירים מדי – ניתן להרחיב כאן עוד המון, אבל באמת שאין סיבה – הבנתם את הרעיון.

אבל מכאן אני רוצה לעבור לנקודה שחיפשתי עליה המון לפני שישבתי לכתוב ולא מצאתי עליה שום דבר, זה משונה כל כך מבחינתי כי זה דבר שעולה המון בשיחות בין יזמים ואנשים בכללי. אני מדבר על הפחד מלא לעמוד בקצב, לדעתי זה הפחד הכי גדול שיש שגורם ללחץ הכי מורגש שיש. זהו הפחד הכי מורגש בין יזמים, כי אין דבר יותר מפחיד ומשתק מההרגשה הזאת כשאתה מבין שיכול להיות שלא תצליח לעשות הכל – זה שיעור שלצערי אני לומד רק עכשיו.

אבל בסופו של דבר זה מה שמייחד יזמים, הנכונות לנסות לעשות מעבר למה שהם אמורים להיות מסוגלים לעשות – זה הקושי האמיתי בלהיות יזם, וזה המבחן האמיתי המבדיל בין יזם שפועל באזור הנוחות שלו לבין יזם שיוצא מאזור הנוחות שלו במטרה ליצור משהו חדש לחלוטין שלא נראה לפני כן.

עד כאן על יזמים, אני רוצה להחליף נושא – ככל שהתעמקתי בנושא של לחץ הגעתי לבעיה נוספת – לא ניתן לכמת לחץ, כלומר להצמיד אותו ליחידות מידה בשביל להסביר אותו, נתקלתי בבעיה הזאת לראשונה בשיחה עם אחד המורים שלי, המורה ביקש ממני שאשקיע יותר בתרגול בבית, ניסיתי להסביר לו שאני נתקל בבעיה בנושא בגלל שאני נמצא בלחץ גדול מאוד ואני לא מעוניין להוסיף דאגה נוספת שתגביר את רמת הלחץ שלי, מיותר לציין שלא יצא מהטיעון הזה המון וזה הגיוני, מבחינת המורה אני תלמיד שמנסה להשתחרר ממחויבויות בלי הצדקה והוא הבין ככה בגלל שאין דרך אמיתית לגרום לאדם אחר להבין את מצבך, זה עניין שנשמע ברור ומובן מאליו, אבל ככל שהתעמקתי בו יותר מצאתי שהוא מגביל את בני האדם מאוד במקומות רבים.

מאז שהתחלתי לחשוב על זה מצאתי את עצמי מרותק למחשבה למצוא פתרון לכך, ואני רוצה לאתגר גם אתכם לכך, אני אצרף את המייל שלי למטה ואשמח שתוכלו לספר לי על רעיונות בנושא, מחשבות וכו'.

מעבר לזה, כשאני כותב אני מנסה לענות על שאלות שאני מקבל ביום-יום, מכיוון שאתכם אני לא פוגש בכל יום, אשמח שאם יש לכם דברים עליהם תשמחו שאכתוב, רעיונות לשיפור הצעות או סתם לומר היי, תפנו אליי במייל.

לכל דבר שהוא –

[email protected]

שלכם – מתן(;

]]>

שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
גלילה למעלה