"כמעט מח"ט בערימת שחת" – פרק 2, "לפרוש כנפיים" – מיומנו של פורש

 

ערב לפורשים ובנות זוג, מרים ואני מוצאים את עצמנו בהרצאה של המנטור אלון אולמן, בשלב כל שהוא בהרצאה הוא שואל: מי כאן רוצה לראות את עצמו עשיר בשנים הבאות? אף יד לא מורמת, חוץ מאתנו, שמצביעים ומחייכים…

"מי כאן יודע מהי עצמאות פיננסית?" גם כאן אין קול ואין עונה…

אחת התכונות המרכזיות הנדרשות מיזם היא למידה מתמדת. ביהדות אומרים שתלמיד חכם נקרא כך, כי הוא כל חייו תלמיד, הוא במגמת לימוד קבועה. בטח אני לא מתיימר להעיד על עצמי שאני תלמיד חכם, אבל כן בהחלט אני אדם שכל הזמן לומד. שאני מתניע את הרכב ב-05:30 לקראת ריצה עם החניכים בקורס מ"פים, הפלאפון כבר נמצא על הרצאה ואני מתחיל ללמוד, אם לא סיימתי אותה, אשמע את חלקה השני, מיד שאתניע את הרכב בחזרה הביתה. את אפליקציית "אייקאסט" הכרתי לעומק, והתחלתי לשמוע ספרים בדרך לבסיס. בכלל בעולמנו, הכל נמצא ברשת, רק תחפש. אפשר היום לעשות תארים אוניברסיטאיים שלמים דרך הרשת  וללמוד מיומנויות רבות שם. יוטיוב ואתרים שונים היום מאפשרים לך בלחיצת כפתור ללמוד עד כדי מומחיות בנושאים שונים.

אנשים מצליחים נמצאים כל היום במגמת לימוד: על ביל גייטס מספרים שהוא קורא ספר אחד כל שבוע, וורן באפט קורא 5 שעות ביום, גם על ראש ממשלתנו מספרים שכל הזמן תתפוס אותו עם ספר. המעמד הנפשי של  יזם הוא כל הזמן: לקרוא, ללמוד ולהשתפר. עד היום אין יום שאנחנו לא קוראים או לומדים משהו חדש!

הנושא הראשון שאני מעמיק בו הוא הנושא  הפיננסי. אנחנו כאנשי צבא, ובעיקר כאנשי שטח חסרים ידע בסיסי בתחום. מי בכלל לימד אותנו לקרוא תלוש משכורת? איפה קיבלנו הרצאה על קרן ההשתלמות, על כך שמומלץ לא לפדות אותה, ועל כך שניתן לקחת עליה הלוואת בלון, להשקיע את הכסף, ובכך להגדיל ואף להכפיל את התשואה שלה! אנחנו בקיאים בכל סוגי ההתקפות וההגנות, אבל מעולם לא למדתי להגן על כספי, ולהשקיע אותו בתבונה.

שומע עשרות ומאות הרצאות על פיננסים. קונים את "אבא עשיר אבא עני" ומיד מתחילים ליישם.

שתי ההבנות הבסיסיות הן ש:

א. בבתי ספר היום לא מלמדים השכלה פיננסית, ובטח שלא בצבא.
ב. הכלל אומר שעשירים נותנים לכסף שלהם לעבוד בשבילם, ולא הם עובדים בשביל הכסף שלהם. זו אגב אחת הסיבות להחלטה, שאני מקבל בשלב יחסית מוקדם, שאני לא הולך להיות שכיר! למה להשכיר את השעות שלי לממונה שיקבע כמה אני שווה?  אני מעריך שהראש היזמי שלי, יכול לייצר הרבה יותר, בהרבה פחות זמן, ולשמור על התשוקה!
שמעתי לא פעם את המשפט שטוען כי לשכירים שעובדים כל היום, אין זמן לעשות כסף, ואמר כבר וורן באפט: "אם אתה לא תמצא דרך לעשות כסף בזמן שאתה ישן, אתה תעבוד עד שתמות".

צעד ראשון מיידי: בודק את כל הריביות על ההלוואות שלי, וממיר את כולם בהלוואות זולות יותר. קצת מעיק על פקידת הבנק הנחמדה שלי, אבל חוסך בכך עשרות אלפי שקלים. העיקרון הוא לקנות כסף בזול ולמכור אותו ,או להרוויח עליו – יותר. זוכר שבאחת הנסיעות בג'יפ עם המפקד שלי לסיור לקראת תרגיל, אני מתיישב מאחור, ועושה שני מהלכים כלכליים קצרים של שינוי הלוואות, שחוסכים לי אלפי שקלים, סה"כ בחצי שעה של נסיעה.. החברה שיושבים לידי, לא מבינים מה קורה לקצין אג"ם שלהם..

צעד שני: בודק כיצד אני יכול לקבל הלוואות זולות ומיד ממצה אותם. אנחנו כאנשי צבא ובטח בשלבים מתקדמים בחיינו הצבאיים, ההלוואות הזולות והזמינות שלנו הן: הלוואת בלון על קרן ההשתלמות, והלוואה על חשבון המענק פרישה. את שניהם ניתן לקבל בריבית מצויינת. מדביק בחיידק את מרים. גם היא לא התעניינה יותר מידי בכסף עד כאן.. אמנם עשינו בעבר הדרכה באחד החברות שצה"ל היה איתם בהסכם, שמטרת ההדרכה הייתה להביא אותנו לאיזון כלכלי, ולוודא שההוצאות החודשיות לא עולות על ההכנסות. סדנה חשובה, אבל יצאתי ממנה עם טעם חמצמץ.. הרגשתי שמשהו שם חסר…לקח לי זמן להבין מה חסר, אבל היום אני יכול לומר בוודאות, שאמנם השלב הראשון בהתקדמות פיננסית הוא שלב החשבון המאוזן שלך ("מצב הלחם" – במילותיו של גלעד פולק), והימנעות מאוברדרפט, אבל, חשבתי לעצמי, שאם באותה כמות זמן ואנרגיה שאני מתעסק בלשמור על הכסף, או "להדק את החגורה", הייתי משקיע את אותה אנרגיה וזמן במחשבות כיצד לייצר הכנסות פאסיביות נוספות, הייתי משפר פי שניים את מצב החשבון שלי, ומה גם שהיה לי הרבה יותר נעים בחיים. היום אנחנו משקיעים זמן ומחשבה רב ביצירת הזדמנויות לייצר הכנסות נוספות כאלו ואחרות. אם הראש שלך מפוקס בנושא, אפשר להגיע להצלחות מרשימות.

אני טיפוס די רציונלי, ולאחר שאני מבין דבר בהגיון, אני ניגש ליישם. עוד קודם לתחילת לימודי הנדל"ן שלנו התחלנו לחפש נכס ראשון להשקעה. לוקח הלוואות בלון על קרן ההשתלמות והלוואה על מענק הפרישה ומחפשים נכס. נפגש בערך עם עשרה סוכני נדל"ן, כל אחד מהם מציג את מרכולתו לראווה, אבל בפנים הבטן מתכווצת, איך נדע אם מאחורי הארשת המקצועית לא מסתתר נוכל.. הרי שמענו על כל כך הרבה סיפורים, של אנשים תמימים שהשקיעו את מיטב כספם ונותרו ללא כל.

אבל, מצד שני, אסור שהפחד מכך, ימנע מאתנו להשקיע. האפשרות ההפוכה להשאיר את הכסף ולא לגעת בו היא בעצם המסוכנת יותר. הכסף שיושב ללא מעש, לא מקדם אותי לשום יעד כלכלי. וכך לאחר מפגשים רבים, ובחינה מעמיקה, מחליטים להשקיע את כספינו בחברת יזמות גדולה, ומכובדת, וזאת לאחר שישבנו עם הבעלים במשרדו, והרגשנו שיש לנו על מי לסמוך.

וורן באפט, המשקיע המפורסם טען שחייו התחילו בעצם רק לאחר ההשקעה הראשונה שלו, וכך אנחנו, לאחר החתימה על החוזה, יוצאים החוצה מהמשרד היפה, השמיים בהירים, הציפורים מצייצות.. ואנחנו בתחושה טובה שהנה התחלנו לקחת אחריות גם על עתידנו הכלכלי. בהמשך אספר לכם, שלאחר שביצענו את העסקה הראשונה שלנו כיזמים, השמיים היו ממש בהירים והציפורים…אבל נחזור להווה..

עם הלמידה המתמדת באים גם "שינויי הרגלים", אם החלטת ללמוד, אתה חייב לצאת מ"אזור הנוחות שלך". ברור לכם שהתירוץ הכי טוב שתגיד לעצמך.. רגע עכשיו אני בתפקיד כזה.. אז שאסיים.. שאשתחרר.. אולי אתחיל ללמוד… אז זהו, מי שרוצה לעשות שינוי משמעותי בחייו ובטח מי שרוצה שיום אחד יזכרו אותו (ולא רק משירותו הצבאי..) צריך להתחיל לשנות הרגלים.
אנשים מצליחים כל הזמן מפתחים בהווה, את העתיד שלהם, על ידי רכישת השכלה ומיומנויות. ברור לכם שההשקעה הכי מניבה שאי פעם תשקיעו היא בעצמכם. אז אני מוצא את עצמי חוזר לאחר יום מפרך בצבא, שבו עמדתי מול כיתת מ"פים והרבצתי בהם תורת הקרב.. מגיע הביתה, שותה כוס תה (קפה הפסקתי לשתות..) ומתיישבים מרים ואני ללמוד נדל"ן. גונזים את הטלוויזיה או את המחשב ופשוט לומדים. קראתי באחד מספריו המשובחים של דן אריאלי על שיטות להתמיד לאחר שקיבלת החלטה לאורך זמן, והחלטנו לייצר לעצמנו התנייה חיובית בלימודים: אנחנו משתדלים או ללמוד בלובי של בית מלון, או אם בבית, באווירה נעימה עם כוסית יין, עוגה טובה, וכו' . מתחילים להרגיש בחיינו שיצירה והתפתחות תודעתית זוגית, היא מדהימה לאין ערוך מצפייה בעוד תוכנית טלוויזיה כזו או אחרת.
בכלל אני כמעט ולא רואה ושומע חדשות. בתור אחד שהיה מכור לעדכונים כל הזמן, פשוט התנזרתי מכך. אני טוען שגם אם תפתח עוד עשור את תוכנית האקטואליה ברדיו כנראה שתשמע את אותם דברים: שראש הממשלה כזה או אחר, עשה כך וככה והחשדות נגדו הם ככה וככה. אני לא אומר שזה לא חשוב, אך במה זה מקדם אותי בחיי?

אולם מעבר לתובנות הפיננסיות, ולצורך להגיע לתכנון פיננסי ארוך טווח, מתחילים יותר ויותר להפנים שיש משהו אחר, עמוק יותר הקשור בנושא: התדר שאנחנו מתחילים לשדר או שינוי התודעה בהקשר ההתפתחות האישית. התובנות האלו יותר ויותר חודרות לחיינו ולוקחות אותנו צעד משמעותי בדרכנו כיזמים…ועל כך כבר בפעם הבאה

 

אם הסיפור מעניין אותך ואתה גם רואה את הפרישה בקצה האופק, או שפרשת כבר ועדיין מחפש את דרכך בחיים החדשים, נשמח שתצטרף אלינו לבוקר של פורשים, יזמים, אשר בחרו ללכת בדרך של עצמאות בחייהם החדשים.


לחץ כאן לפרטים נוספים

מרים ואריה שחורי- סא״ל במיל׳, בעברו מג"ד ומג"ד בא"ח כפיר ומפקד צוות בקורס מפי"ם, כיום, יחד עם מרים, אשתו, בעלי חברת יזמות נדל"ן בארה"ב, אשר מתמחה ורואה ערך בעבודה עם אנשי קבע ופורשים.

שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
גלילה למעלה