האבולוציה של היזם במודל 4 ההוכחות

עולם הפיתוח העסקי לא כל כך נגיש לאנשים ולכן אני רוצה להביא עקרונות של יזמות שיאפשרו לכל אחד ליזום ולפתח רעיונות שיכלים לאפשר לו להנות יותר בעשייה שלו, להיות יוצר (אדריכל) של החיים שלו ולהפוך את העולם לטוב יותר.

במאמר הזה אתאר את שלבי היצירה של מוצר בהייטק ואדגים אותו באמצעות עולם החקלאות בתקווה שייתן השראה ויאפשר לאנשים ליישם אותו בתחום שלהם או בכלל לפיתוח רעיונות שבראש ובמגירה.

אז מה ראשי התיבות אומרים?

מודל ה-4P ארבעת ההוכחות

POC – Proof Of Concept
בהגה מקצועית ״הוכחת היתכנות״ ובשפה יזמית ״טסט פיילוט״ ובעברית מדוברת:) בדיקה ראשונית, שהרעיון אותו אנחנו רוצים להוציא לפועל ניתן לייצור ועובד. למשל אבטיפוס של מוצר.
*משך התהליך בין שנה לשלוש שנים.

POS – Proof Of Scalability
לאחר שעשינו בדיקה ראשונית ואכן הרעיון עובד אפשר לעבור ל״ייצור המוני״ והרעיון עובר מנתיב הפיתוח לנתיב השוטף, מ-פיתוח ל-טיפוח, מ-בניה ל-ניהול שוטף. למשל יצירת תבנית של האבטיפוס ולייצר בכמויות.
*משך התהליך בין שלוש לחמש שנים.

לקחתי את שני המושגים הנ״ל ועשיתי להם עוד קצת פיתוח ״המפתח את הפיתוח מפותח״ 🙂
והוספתי עוד שני ראשי תיבות POD POI (לפיתוח מתקדם)

POD – Proof Of Duplication
לאחר בדיקה ראשונית ולאחר ייצור המוני, עכשיו אנחנו רוצים לבדוק אם תהליך הייצור וסיפוק המוצר הוא שכפיל כלומר יש לנו שיטה. איך זה קורה, מנתחים תהליכים שוטפים ומייעלים אותם בצורה כזו שכל בעיה שקורית מקבלת פתרון קל ליישום ושיטתי כך שפעם הבאה שתופיע הבעיה הזו כבר יהיה לה מענה מהיר או שהבעיה תיעלם בכלל והכי חשוב שתיעשה על ידי אוטומאציה או הגדרת תפקיד אנושי ברור וקל להבנה מהירה כך שנוכל תמיד להכשיר מישהו שיבצע את זה.
*משך התהליך בין חמש לעשר שנים.

POI – Proof Of Independent
יש לנו שיטה, עכשיו נראה אם היא יכלה לעבוד לגמרי בלעדינו, כלומר יש מפיצים, סניפים, שותפים, זכיינים שעובדים עם השיטה בכל העולם ומשלמים לנו תמלוגים ואנחנו נהנים מפרי פיתוח הרעיון שלנו ללא התערבות מצידנו, או שיש לנו אפשרות לעשות אקזיט ולמכור את השיטה השכפילה ולהמשיך לרעיון הבא.
*משך התהליך בין עשר לשלושים שנה.

*בכל התהליכים משך התהליך משתנה מתחום לתחום וכמובן בהייטק ובכלל באמצעות גיוסים גבוהים ״קונים זמן״ וניתן להאיץ תהליכים, אנחנו למשל בפרויקט X פיתחנו שיטת לימוד שמאיצה ״הוכחת היתכנות״ בעסק נדל״ני לעסקה מוצלחת על פי השיטה תוך 9 חודשים או פחות.

האבולוציה של היזם

לפני עשור בערך שמעתי ראיון מכונן בו אמיר הרדוף מראיין את אלי שביט, אלי אמר שם משהו שאני לעולם לא אשכח ומנחה אותי עד היום, הוא דיבר על האבולוציה של היזם.

טכנאי – מנהל – מנכ״ל – אדריכל

כשפיתחתי את מודל ה-4P הבחנתי שיש בניהם הקבלה שנותן רובד נוסף למודל, אדגים את זה באמצעות עולם החקלאות.

כשיזם וחקלאי נפגשים

בואו נדמיין לרגע שאנחנו חקלאיים והרעיון שלנו הוא זרע.

שלב ה-POC טכנאי
כדי לבדוק שהזרע שלנו פורה ניקח את עקרון הפיילוט POC ונשתול את הזרע ב-50 אדמות שונות בתנאים שונים כדי לבחון אילו תנאים יאפשרו לזרע לצמוח (המספר 50 הוא גם עקרון של אלי שביט לבדיקה, רוברט שמין מדבר על עקרון דומה של 100 הצעות עד לחוזה על עסקת נדל״ן).
במקרה זה אנחנו טכנאי יוצרים את הגומחה באדמה בעצמנו, משקים בעצמנו, מטפחים את האדמה ובודקים את כל 50 האדמות השונות עד שנמצא מהם התנאים שיאפשרו לזרע לצמוח.

לאחר זמן מה אנחנו מגלים שיש אדמה אחת שבה הזרע צומח וגדל בצורה יוצאת דופן.

שלב ה-POS מ-טכנאי ל-מנהל
עכשיו שגילינו באיזו אדמה ובאילו תנאים הזרע צומח יש לנו התחלה של שיטה אבל כדי לוודא שאכן כך הדבר נעבור לייצור המוני.
ניקח את עקרון הייצור ההמוני POS ונשתול את הזרע ב-50 אדמות זהות ובתנאים זהים כדי לבחון האם זה היה מקרי שהזרע צמח באותה אדמה או שיש כאן באמת שיטה עובדת והזרע יצמח בכמות גדולה.

במקרה זה היות ויש סיכוי גבוה שהזרע יצמח, מכרנו מראש כמות של הזרעים שצמחו ובאמצעות הכסף הפוטנציאלי עשינו שיתוף פעולה עם חקלאים נוספים שעשו במקומנו את תהליך השתילה, השקיה, טיפוח ובדיקה ועכשיו אנחנו למעשה מנהל של ״טכנאים״ וחולקים את הרווחים עם החקלאים שעוזרים לנו בתהליך הייצור.

שלב ה-POD מ-מנהל ל-מנכ״ל
לאחר שכבר מכרנו כמות נכבדת של זרעים שצמחו, הרווחים הספיקו לנו גם לשלם לטכנאים וגם להכניס את מספר הלחם שאיפשר לנו להתפנות לפיתוח של השיטה שתאפשר לנו למקסם את היעילות והערך של צמיחת הזרעים, לקחנו מההכנסות לתקציב פיתוח והבאנו 5 מנהלים שכל אחד מהם מנהל 50 חקלאים ״טכנאים״ ואנחנו מנכ״ל שמנהל 5 מנהלים שמנהלים 250 טכנאים.
ההכנסה גדלה והשקענו עוד כסף בפיתוח ובאוטומאציה ובפיתוח שיטה שכפילה.

שלב ה-POI מ-מנכ״ל -אדריכל
יש לנו שיטה ליצירת זרע צומח שנותן ערך, יש לנו מנכ״ל שמנהל מנהלים שיודעים לפקח על תהליך ייצור שיטתי ושכפיל, אנחנו מוכרים ״רשיון״ להשתמש בשיטת הייצור הזו לזכיינים בכל העולם, יש לנו אפשרות גם למכור את החברה שפיתוח הזרע בבעלותה.
עכשיו יש בחברה מנכ״ל שמנהל מנהלים שמנהלים טכנאים ואנחנו אדריכל יכלים להמשיך לפתח את החברה לשווקים נוספים, לפתח זרעים חדשים ולהעביר אותם את תהליך היצירה במודל 4P או פשוט למכור את החברה.

אתגר משותף

איך גם אתם יכלים להשתמש במודל 4P בתהליך יצירת הרעיונות שלכם?

האם יש לכם רעיון שיושב שנים במגירה שאתם יכלים להכניס אותו כבר לתהליך POC
האם יש לכם מוצר/עסק שאתם טכנאים בו וזה השלב לעבור לשלב POS ולהביא עובדים או פרילנסרים או שותפים שיפנו אתכם לעשות את מה שאתם טובים בו ולהתפנות לפתח את העסק ולהגדיל אותו.
האם יש לכם עסק עם עובדים ואתם עדיין מנהלים אותם וזה הזמן לייעל את שיטות העבודה וניהול המשאבים, להביא מנהלים שיחליפו אתכם ולהפוך למנכ״ל של העסק בשלב POD.
האם יש לכם עסק שעובד בלעדיכם שנמצא בשלב POI וזה הזמן לפתח אותו לשווקים חדשים, למכור רשיון לשימוש בשיטה או טכנולוגיה שהתפתחה מהעסק או לשקול למכור אותו ולהתחיל תהליך של יצירה ופיתוח של רעיון חדש.

אשמח לשמוע תובנות שלכם מהמאמר ושיתופים מהאתגר המשותף וכמובן כל שאלה שעולה לכם.

אם מודל P4 הדליק אתכם?

מוזמנים להשתתף בסדנת הדגל שלנו מ-חוזקות ל-רווחים

לפרטים והרשמה >
https://zpr.io/zKXmbNuLXx5H

גילעד
0524464580

שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
גלילה למעלה